Partnereink: ESK | Csubakka! | Hitel | Geek Poló Bolt | Elektromos Tehergépkocsik | Elektromos Buszok
Hallgassd Te is (katt. ide) a lokalhoszt.hu kedvenc online rádió adóját a LazaRadio-t! De ha röhögni akarsz, akkor válasszad a Csubakkát!

BejelentkezésBejelentkezés:
Név: Jelszó:

Dátum: 2020. szeptember 24., Csütörtök
Boldog névnapot: Gellért
Jelenlegi látogatók: kocka

[Mozi] A 9. század

Történet egy csapat ifjú szovjet katonáról, akik elindulnak egy háborúba, hogy szolgálhassák hazájukat, hogy harcoljanak és meghaljanak...

írta: MiMi, 2011.04.04. @ 21:38
hozzászólások: 9 db
megtekintve: 10883

Soha, senki sem győzte le Afganisztánt
Bizony, a 80-as évek végén még ez volt az álláspont. Aztán jött a világrendőrség az USA. De ne kanyarodjunk ennyire előre. Örüljünk annak, hogy végre egy kemény orosz háborús filmet láthatunk egy olyan konfliktusról, amely ugyan a közelmúltban történt, de egy átlagembernek nincs sok információja róla. A készítőknek hála, most hozzánk is eljut a történelemnek ez a szeglete, számunkra ismeretlen színészek tolmácsolásával de a lehető legprofibb kivitelezéssel.


”Tűz alatt vagyunk uram!”


Történelmi háttér
A szovjetek afganisztáni háborúja 1979-ben kezdődött meg, amikor a szovjetekkel szimpatizáló vezetést megdöntötték. Szovjet oldalról súlyosbította a helyzetet, hogy időközben kitört a forradalom Iránban, amely könnyen átterjedhetett volna Afganisztánra és a környező országokra. Így miután a szovjeteknek nem maradt befolyása a térségben és féltek a további következményektől, csapatokat küldtek 1979. karácsonyában az országba, ahol először a kabuli repteret, majd szép fokozatosan Afganisztán főbb stratégiai pontjait szállták meg. Válaszul az afgánok gerillaháborúba kezdtek (mert ugye senki sem szereti a hazáját megszálló katonai erőket). A harcok további elmélyítését segítették a domborzati viszonyok, illetve a hazafiak helyismerete. Annyira jól működött ez a dolog, hogy az elhúzódó tíz éves háború közepére a szovjeteknek meg kellett növelniük a csapataik létszámát 120 ezer főre. A szovjet bevonulás természetesen heves ellenállást váltott ki a nemzetközi közvéleményben is, válaszul például a későbbi megszálló, az USA csökkentette a SZU felé a gabonaexportját, valamit a közelgő moszkvai olimpia bojkottjára hívta fel a figyelmet.


Harckészültség a reptéren


A sztori
A már dúló háború vége felé kezdődik a történetünk (1988-ban), amikor is a szovjet fiatalok egy csoportja bevonul katonának, hogy ily módon vegye ki a részét a hazája védelméből. A legkülönfélébb karakterekkel találjuk szembe magunkat, megvan a kötekedő nehézfiú, a tréfamester, a szerény művészlélek. De akárhonnan is jöttek és akármilyen különböző személyiségek hamarosan sorsuk összefonódik, és egy elég kemény kiképzés közepén találják magukat. Egy elsőre vadállatnak tűnő kiképző hadnagy karmai között alapos oktatást kapnak minden részletre kiterjedően, aki sokszor megalázó és embert próbáló feladatok elé állítja az újoncokat. De hamarosan rájönnek, hogy a kiképzés a javukat szolgálja, a harcokra készíti fel őket és a túlélésre. Miután a kiképzést sikerrel befejezték, egyből Afganisztánban találják magukat, és többségük a legendás 9. századhoz kerül, sok mindent megjárt vén bakák közé. Nem várat sokat magára az első bevetés: egy hegy tetején kell kiépíteniük védelmi állást és onnan az arra elhaladó szovjet konvojokat kell megvédeniük egy esetleges afgán támadástól. Könnyűnek tűnik első hallásra. De hamarosan rájönnek, hogy ami elsőre egyszerűnek hangzik, az lehet, hogy az életükbe kerülhet…


A csatára várva


Kemény szituációk, kemény arcok
A következőkben olyan jelenetekről fogok szólni pár szót, amelyek ilyen-olyan szempontból nagyon tetszettek, tehát vigyázat, spoilerveszély J
Nagyon tetszik az egész filmben, hogy nincs fölösleges körítés, a színtiszta kemény valóságot mutatja be, ahogy egy átlagember elképzeli az orosz bakát. Gondolok itt olyan részletekre, hogy a kiképzőtiszt lelkifurdalás nélkül gyomorszájon vágja a vele tiszteletlen újoncot. Más országokban az ilyenért már az emberjogi bíróság elé kerülne a kiképző hadnagy.
A brutalitás szinte az egész filmben érzékelhető. Például amikor a kiképzés befejeztével leszállnak a reptéren az újoncok, és egyikükkel szóba elegyedik egy beszédes szimpatikus katona, aki épp hazafelé tart, ugyanis leszerelik. A néző egyből megkedveli. Majd néhány pillanattal később, az őt és társait haza szállító repülőgépet rakétatalálat éri (a békés környékű reptér közelében) majd visszafordulva becsapódik a reptér kifutópályájába és a fedélzeten mindenki szénné ég.
Különösen jó momentum, hogy a főhősök itt nem golyóállók, mint az amcsi filmekben, és ez sokszor megrázó szituációt eredményez. Például amikor a festő srác a magaslaton egyik reggel épp rajzolja a tájat, hirtelen megjelenik az ellenség, és fejbe lövik. Egészen addig, nagyon nagy figyelem szegeződött a fiúra a készítők részéről, tehát nagyon sokat szerepeltetik, és úgymond központi alak. És egyszer csak meghal. Nincsen semmi zenei aláfestés, vagy más, képi eszközökkel való érzékeltetés, csak a szituáció a maga valójában. Nagyon megrázó rész, itt gondolkodik el az ember azon, hogy tényleg ennyi volt egy emberi élet? Ezért csinálta végig a kiképzést, hogy ilyen könnyen és váratlanul haljon meg?
Tetszett az a rész is, amikor az újoncok megérkeztek a vén kipróbált bakák közé, és egyikük sem tekintette alsóbbrendűnek őket. Ahány háborús filmet eddig láttam, abban mindegyikben az volt, hogy amíg az újonc nem esett át a tűzkeresztségen, vagyis amíg nem volt háborúban, vagy nem ölt meg valakit addig nem számított semmit a társai szemében. De a szovjet katonák felfogása tetszett, mivel gondolom tudták, hogy akár így akár úgy mindannyian háborúba mennek. És nem hogy nem közösítették ki őket, de tanították, képezték is az újoncokat, gondolok itt arra, amikor az „Ukrán” megkopogtatta a művész srác vállát a tank tetején utazva, hogy a tájat figyelje ne a füzetét. Viszont az előbbi gondolatmentet folytatva, volt egy gyufahozós jelenet az „Ukrán” részéről, amit nem tudok hova tenni, mivel az események összjátékaként nem igazán jön le, hogy milyen típusú ember.
Mindenképpen egy pozitívum, hogy nagyon részletesek a jellemrajzok. Viszont nekem a karakterek megkülönböztetésével voltak problémáim. Talán ez a dolog a hajnyírásra vezethető vissza, mert kopasz fejjel eléggé egyformának tűntek az emberkék, nehezen megjegyezhető neveik is voltak. Természetesen próbáltak könnyíteni a külföldi nézők számára becenevekkel, pl.: Veréb, Ukrán, stb. de valahogy nem lett az igazi, viszont az igyekezet mindenképpen csillagos ötös.


Vajon hová tűntek a „szellemek”?


A háború vége
Összességében nagyon jó, élvezhető film. A háborús alkotások kedvelőinek kötelező darab. Nincsenek agyonismételt klisék, hősies hiba nélküli karakterek, hanem igazi emberek harcolnak akik nem tökéletesek, de mégis teljesítik a kötelességüket. A film, amúgy a humort és az erotikát sem nélkülözi, az előbbire példa a művész – a plasztik – és a rövidlátó robbantási szakértő, az utóbbira pedig „Hófehérke” személye.
Sajnos a magyar mozik nem igazán adják, ezért valószínűleg szinkronizálva sem lesz a közeljövőben, de aki be tudja szerezni, mindenképpen nézze meg, ajánlott kategória!

Hozzászólások

Hozzászólás (anonymus)
<<-- Kérlek, írd be ide azt a szót, hogy kocka, különben a hozzászólásod nem fog megjelenni ebben a cikkben!
2011.04.18. @ 17:03

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Előzmény:
írta: MiMi - 2011.04.12. @ 18:34

Köszi! Igyekszem
A film címe: a yeti bosszúja, valami zseniális, kolosszális film
A 9.századra először én is azt hittem hogy valami jó kis középkori harcos film, azért is töltö.... ööö izéé... néztem meg a moziban

Értem. Bizonyára Digitális 3D-ben nézted meg a mozikban, ahol nem vetítik!

2011.04.12. @ 18:56

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Előzmény:
írta: MiMi - 2011.04.12. @ 18:34

Köszi! Igyekszem
A film címe: a yeti bosszúja, valami zseniális, kolosszális film
A 9.századra először én is azt hittem hogy valami jó kis középkori harcos film, azért is töltö.... ööö izéé... néztem meg a moziban

Nem is tudtam, hogy ilyen jól tudsz oroszul.

Utánanéztem a A yeti bosszúja-nak, szerintem valami merénylet lehet az emberiség ellen. Van egy sanda gyanúm, hogy ha meg is írod, attól még kihagyom.

2011.04.12. @ 18:34

MiMi
(Filmszakértő)Regisztrált: 2008.06.29.
Hír hozzászólás: 5 db
Cikk hozzászólás: 36 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Előzmény:
írta: Domm000 - 2011.04.08. @ 16:20

Egy címet elárulsz?
Ezt a cikket még nem olvastam el végig, de beleolvasgattam, és jó lett, grat

Én is azt hittem, hogy valami 9. századi film lesz

Köszi! Igyekszem
A film címe: a yeti bosszúja, valami zseniális, kolosszális film
A 9.századra először én is azt hittem hogy valami jó kis középkori harcos film, azért is töltö.... ööö izéé... néztem meg a moziban

2011.04.08. @ 16:20

Domm000Regisztrált: 2010.05.06.
Hír hozzászólás: 127 db
Cikk hozzászólás: 74 db
Fórum hozzászólás: 19 db


Előzmény:
írta: MiMi - 2011.04.06. @ 18:34

Igen többek között nekem is az tetszett, hogy nincs agyonvariálva szg-es trükkökkel meg 6-szor megcsavarva a sztori. Ha lesz is magyar mozikban, nem hiszem hogy túl fogják reklámozni.
Legközelebb egy nagyon sz*r filmet fogok bemutatni nektek, de komolyan annyira rosszat, hogy meg kell nézni, hogy elhiggyétek, hogy erre valaki pénzt költött

Egy címet elárulsz?
Ezt a cikket még nem olvastam el végig, de beleolvasgattam, és jó lett, grat

Én is azt hittem, hogy valami 9. századi film lesz

módosítva: 2011.04.08. @ 16:20
2011.04.07. @ 11:50

Zentus
(Kirúgott visszajáró)Regisztrált: 2008.01.23.
Hír hozzászólás: 162 db
Cikk hozzászólás: 27 db
Fórum hozzászólás: 13 db


Várjuk mester

2011.04.06. @ 18:34

MiMi
(Filmszakértő)Regisztrált: 2008.06.29.
Hír hozzászólás: 5 db
Cikk hozzászólás: 36 db
Fórum hozzászólás: 0 db


Igen többek között nekem is az tetszett, hogy nincs agyonvariálva szg-es trükkökkel meg 6-szor megcsavarva a sztori. Ha lesz is magyar mozikban, nem hiszem hogy túl fogják reklámozni.
Legközelebb egy nagyon sz*r filmet fogok bemutatni nektek, de komolyan annyira rosszat, hogy meg kell nézni, hogy elhiggyétek, hogy erre valaki pénzt költött

2011.04.06. @ 18:01

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Megnéztem a filmet, és le a kalappal a ruszki filmipar előtt. Nincs minden filmkocka agyondolgozva számítógéppel. A sztori is jó legalábbis nekem nagyon bejött.
Ha moziba megjelenik, amit én is kétlek, akkor tuti, hogy ott is megnézem.

2011.04.06. @ 15:10

Zentus
(Kirúgott visszajáró)Regisztrált: 2008.01.23.
Hír hozzászólás: 162 db
Cikk hozzászólás: 27 db
Fórum hozzászólás: 13 db


Követeljük az újabb mozis beszámolókat

2011.04.05. @ 09:25

myke
(Modi)Regisztrált: 2007.12.12.
Hír hozzászólás: 730 db
Cikk hozzászólás: 378 db
Fórum hozzászólás: 296 db


Első osztályú írás, kedvet is kaptam a filmhez. Tipikusan olyan téma, amit nem nagyon hoztak még ki hollywood-i "sztárokkal".

Egyébként a címből először azt hittem, hogy valami középkori film lesz a 9. századból.

  - Ingyen ajándékok

Facebook Oszt lájkoló a Fészbúkon?Videók, képek, viccek, Csubakka Ha röhögni akarsz ...Ingyenes elektronikai termékek Ingyenes termékek ...Konzol Magazin Ha nem PC, akkor konzol!Gyors keresés Keresés
Keresendő szöveg:

Club7 Rádió LazaRadio


LazaRadio

Szavazás Szavazás


Vannak új szerkesztőink! Miből szeretnél többet?


Jó lenne még több hír!
9 %
Még több kivesézős cikket akarunk!
3 %
Jó lenne néhány új gépigény is!
2 %
Letötltéseket akarunk!
52 %
Legyen több mindenből!
15 %
Bikicsunáj!
19 %
Összes szavazat: 158 db

Képgaléria Képgaléria
további képek ebből a galériából:
Star Wars The Force Unleashed 2

Statisztika Statisztika


Hírek: 1118 db
Cikkek: 140 db
Kockafejek: 33276 db
Hír hozzászólások: 3568 db
Cikk hozzászólások: 1842 db
Fórum hozzászólások: 1117 db
Összes hozzászólás: 6527 db

Hirdetés Hirdetés
2007-2010. Minden Jog Fenntartva - lokalhoszt.hu
Email: fido@lokalhoszt.hu
Honlapkészítés, webtárhely
Többen kérdezték már, hogy mi az oldal célja? Akkor legyen mondjuk ez a cél: Világuralom! :D


Az oldal legenerálva 0.034973 másodperc alatt.